Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΙ ΑΥΤΟΣ...ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΙΟΤΑΝ

Το κατώφλι του οίκου Στεφανίδη στην οδό Δοϊράνης στην Καλλιθέα θα περάσει ανήμερα των Χριστουγέννων  η ωραιοτάτη 22χρονη
δεσποινίς Μάρτα Τότ.
''Ηγγικεν η ώρα'' για τον
43χρονο Αλέξη να κάνει, έστω και στα...μουλωχτά, το ''απονεννοημένο διάβημα''.
Για τρίτη φορά εντός του έτους που βρίσκεται προ της τελευτής, ο συμμαθητής μας επισκέφθηκε τη χώρα των Μαγυάρων. Με το πρόσχημα πάντοτε ενός επιστημονικού συνεδρίου, όπως λέμε ''ταινία πορνό με υπόθεση''!
Κι όμως τα βαθύτερα αίτια, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, είχαν να κάνουν με την-από Μαίου-γνωριμία του με την εκπάγλου καλλονής Μάρτα.
Ηταν ένα βροχερό εαρινό απόγευμα, όταν ο Αλέξης, παρακολουθώντας με θρησκευτική κατάνυξη στην Κρατική Οπερα τη συναυλία της Budapest Gypsy Symphony Orchestra εντόπισε στα ''100 τσιγγάνικα βιολιά'' την εκ των...μπαλαμών ορμώμενη κορασίδα. Εκτοτε κάτι γεννήθηκε ανάμεσά τους που άρχισε να παίρνει ''σάρκα και οστά'' στις 8 Σεπτεμβρίου (την παραμονή της συνάντησής μας στην Πλάκα) μ'ένα διακριτικό αλλά συνάμα τρυφερό φιλί κάτω από το άγαλμα του Ευγενίου της Σαβοίας.
Της μιλούσε με πάθος για την κληρονομιά της γενιάς της, για τα κατορθώματα των Μαγυάρων στο διάβα της ιστορίας...
Τον κοίταζε αινιγματικά αλλά μ' έναν διαρκώς εντεινόμενο θαυμασμό...
Εκείνος έβλεπε στα ανοιχτόχρωμα μάτια της το νέο που γεννιέται κι ήταν έτοιμος να σβήσει με μια κονδυλιά το παρελθόν του, ν'απαρνηθεί τον ψυχοφθόρο (και αθεράπευτα μοναχικό ) ρόλο του πανηδονιστού και να πορευτεί στις λεωφόρους ''του ωραίου, του μεγάλου, του αληθινού''.
Εκείνη ακολουθούσε το δρόμο της καρδιάς, κάνοντας επιλογή ζωής.
Το βράδυ αυτό του τα έδωσε όλα. Ακόμα κι εκείνο που κρατούσε για ''τη μεγάλη νύχτα'' αφού η ''μεγάλη νύχτα'' είχε φτάσει!
Μετά από τη ''μεγάλη'' (που τελικώς πήρε τα χαρακτηριστικά ''αγιας'') νύχτας ο Αλέξης πήρε το αεροπλάνο της επιστολής, γλέντησε με τους συμμαθητές του και στις 7 Δεκεμβρίου πάλι εκεί...
Τρείς μήνες που φάνηκαν και για τους δύο αιώνας!
Στις 8 του μηνός στις όχθες του Δουνάβεως έδωσαν όρκους αμοιβαίας πίστεως.
Ενα μονόπετρο από του ''Φανουράκη'' που είχε επιλέξει με τη μητέρα του και την αδελφή του κοσμεί από 'κείνη τη μέρα τον παράμεσο του αισθησιακού αριστερού της χεριού.
Ο Αλέξης, το επόμενο ημίωρο, συζητούσε με το Μαγυάρο γερο-Λάζλο, πατέρα άλλων 7 παιδιών, μεγαλύτερων από τη ''νύφη της Καλλιθέας. Ζητούσε τη συγκατάθεσή του γι' αυτό το ισχυρό ''άλμα ζωής''. Την έλαβε μαζί με 4.000 στρέμματα στην περιοχή  Οζόρα και  3.000 ζωντανά! 
Τυχερός ο...βοϊδομάτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου