Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ...ΦΙΛΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ

Ο ξεχωριστός μπαρμπα Αντώνης που για χάρη των Καλλιθεατών οδοιπόρων της Στεμνίτσας όχι μόνο άνοιξε το σπίτι του αλλά...γκρέμισε το καφενείο του ''Τράκα του ξερακιανού'' με τους χορούς και

τα κεράσματά
του.
Οι 7 όπως μας είπαν χρωστούν πολλά σε' κείνον, όπως και στον Βασίλη (τον επιλεγόμενο ''Τσοκάνα'' ). Αλλά και στον άλλο Βασίλη, τον Παπαχειμώνα που κλειδαμπάρωσε τα λεφτά της Κοινότητας!
Αυτό, όμως είναι άλλη ιστορία...
Φωτογραφία: MAΡΙΑΝΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

6 σχόλια:

  1. πεθαίνωωωωω....χαχαχαχαχα Μ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καφενείο του Τράκα για τους αμύητους είναι το καφενείο που προβάλλεται στην διαφήμιση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας WIND με τους καλαθοσφαιριστές Δημήτρη Διαμαντίδη και Θοδωρή Παπαλουκά...κατα τα άλλα το γλέντι επεκτάθηκε στην πίσω μεριά του καφενείου του Τράκα όπου δεσπόζει το άγαλμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου ( Παππού του τέως).Το τσίπουρο και τα τραγούδια εν μέσω σφοδρής αντάρας που κατέκλεισε το χωριό , έδωσαν και πήραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσα στην αντάρα και μπροστά στον "Μαρμαρωμένο Βασιλιά" ο Λάζαρος Λασκαρίδης, εκ βάθρων δημοκράτης, επέλεξε να διαλαλήσει τα δημοκρατικά του ένστικτα τραγουδώντας το άσμα "ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΩΞΑΝΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ". Σφορδά χειροκροτήματα από την παρέα και επεφημίες με αφιερώσεις ακολουθούμενες από τσίπουρο...

    Θ.Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μουσική: Παραδοσιακό, διασκευή: Σταύρος Ξαρχάκος

    Στίχοι: Παραδοσιακό

    Μια μέρα θα το γράψει η ιστορία
    που έδιωξε απ' την Αθήνα τα θηρία
    που έδιωξε βασιλείς και βουλευτάδες
    τους ψευταράδες και τους μασκαράδες

    Και στην άμυνα εκεί όλοι οι αξιωματικοί
    πολεμάει κι ο Βενιζέλος
    που αυτός θα φέρει τέλος
    και ο κάθε πατριώτης θα μας φέρουν την ισότης

    Η Παναγιά που στέκει στο πλευρό μας
    δείχνει το δρόμο στο νέο στρατηγό μας
    τον ήρωα της εθνικής αμύνης
    που πολεμάει και διώχνει τους εχθρούς

    Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά
    και του δώσαν τα βρακιά του
    για να πάει στη δουλειά του
    τον περίδρομο να τρώει με το ξένο του το σόι

    Έλα να δεις σπαθιά και γιαταγάνια
    που βγάζουν φλίγες και φτάνουν στα ουράνια
    εκεί ψηλά ψηλά στα σύνορά μας
    τρέχει ποτάμι το αίμα του εχθρού

    Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά
    της αμύνης το καπέλο έφερε το Βενιζέλο
    της αμύνης το σκουφάκι
    έφερε το Λευτεράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγιναν παράπονα από τους μόνοιμους κατοίκους για ηχορύπανση και για συστάσεις από την αστυνομία Δημητσάνης , ανήκουν καθαρά στην σφαίρα της κακόβουλης μυθοπλασίας από το 1ο Λύκειο, το οποίο ήδη έχει ενημερωθεί για την ιστορική επανένωσή μας. Για την ακρίβεια του ρεπορτάζ σας ενημερώνουμε ότι ο διοικητής του Α.Τ Λαγκαδίων συμμετείχε στο γλέντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Στεμνίτσα είναι ορεινό χωριό του δήμου Γορτυνίας της Αρκαδίας. Χτισμένη στο Μαίναλο και σε ύψος 1080 μέτρων είναι από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας και είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 220 χιλιόμετρα και 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 412 κάτοικοι.

    Η περιοχή είναι από την αρχαιότητα γνωστή ως Υψούς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η αρχαία Υψούς χτίστηκε από τον Υψούντα, έναν από τους πενήντα γιους του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα. Αναφορά για την Υψούντα γίνεται και από τον Παυσανία στα “Αρκαδικά”. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς μετονομάστηκε σε Στεμνίτσα αλλά εικάζεται ότι έγινε τον 7ο αιώνα μ.Χ., μετά την εποίκιση των περιοχών από Σλάβους, καθώς Στεμνίτσα σημαίνει τόπος δασώδης και σκιερός στα σλαβικά. Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο, όταν ήταν γνωστές οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες.

    Στην επανάσταση του '21 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά. Ως επακόλουθο του ρόλου της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα διατέλεσε έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρώτη άτυπη πρωτεύουσα του επαναστατημένου Ελληνικού έθνους για μια ημέρα-27 Μαΐου του 1821-ημερομηνία κατά την οποία έλαβε μέρος η Ά Πελοποννησιακή Γερουσία στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα. Από τη Στεμνίτσα καταγόταν ο Δημήτριος Σφήκας, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην περίφημη Μάχη του Σκουλενίου (17 Ιουνίου 1821), ενός χωριού της σημερινής Ρουμανίας. Μεγάλης ιστορικής σημασίας έχουν και οι "Αναμνήσεις" του για τα γεγονότα του 1821 στη Δακία.

    Λόγω του δύσβατου εδάφους της περιοχής ο κόσμος στράφηκε προς το εμπόριο και την αργυροχρυσοχοΐα. Στη Στεμνίτσα υπάρχει και η σχολή Αργυροχρυσοχοΐας του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας.

    Η Στεμνίτσα υπήρξε έδρα του Δήμου Τρικολώνων που λειτούργησε την περίοδο 1835-1912 καθώς και του σύγχρονου δήμου Τρικολώνων που λειτούργησε την περίοδο 1999-2010.[1] Στο διάστημα 1912-1995 αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα, ενώ στο σύντομο διάστημα 1995-1998 αποτέλεσε έδρα του Δήμου Στεμνίτσας που αποτέλεσε συνέχεια της κοινότητας [2] Από το 2011 ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας.

    Από την Στεμνίτσα κατάγονται ο καθηγητής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Τρεμπέλας ,ο πολιτικός Αντώνης Σαμαράς[3] (η οικία του παππού του διασώζεται στην Στεμνίτσα), ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης, η εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου κ.α.

    Η Στεμνίτσα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθ'όλη την διάρκεια του έτους. Στην Στεμνίτσα λειτουργούν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες και πολυτελές ξενοδοχείο. Ορισμένα από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι:

    Λαογραφικό μουσείο Στεμνίτσας
    Το φαράγγι του Λούσιου
    Τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ενός από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Πελοποννήσου,την Ι.Μ. Παναγίας Φιλοσόφου και την Ι.Μ Ζωοδόχου Πηγής(15ος αιώνας).
    Το ελατοδάσος του Μαινάλου και το χιονοδρομικό του κέντρο.
    Τα γραφικά χωριά και τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής.(Ελληνικό, Σύρνα, Ψάρι Γορτυνίας, Παλαμάρι, Παύλια κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή