Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΥΦΑΝΤΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


Με παρότρυνση του Κώστα Παναγιωτίδη, πολυμελής αντιπροσωπεία αποφοίτων του λυκείου μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ορεινή Αρκαδία, για τα εγκαίνια έκθεσης παραδοσιακών υφαντών. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι κι εκείνα συγγενικού ζεύγους του Κώστα, στον οποίο οφείλουμε και τη φωτογραφία που

δημοσιεύεται παραπλεύρως.
Η αντιπροσωπεία αποτελείται, πέραν του Κώστα,  από τη Μαριάννα Τσουκαλά, η οποία συνοδεύεται από το σύζυγό της Στάθη Κοντοβουνήσιο, τον Σωκράτη Λάλα, τον Γιώργο Μαράτο και τον Λάζαρο Λασκαρίδη.
Εδώ εικονίζονται στην ταβέρνα ''του Γιώργη του Σαρακηνιώτη'' (πίσω από το ιστορικό καμπαναριό του χωριού) κατά τη διάρκεια γεύματος που παραθέτει προς τιμήν τους ο δημοτικός σύμβουλος του άλλοτε Δήμου Τρικολώνων Θεόδωρος Νικολάου.
Αμέσως μετά το γεύμα θα μεταβούν στο καφέ ''Καταφύγιο'', όπου θα έχουν επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 7.30 μ.μ. από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου .
Παρούσα στην τελετή θα είναι και η Δέσποινα Παναγιωτίδου, εξαδέλφη, επίσης, των νέων δημιουργών, η οποία μόλις ξεκίνησε από την Αθήνα. 
Το δείπνο έχει προγραμματιστεί στις 10.30 μ.μ. στο κέντρο ''Συμπόσιο''.
Απαντες οι συμμαθητές θα διανυκτερεύσουν στο ''Μπελέϊκο''.

16 σχόλια:

  1. Το μενού, προσεκτικά διαλεγμένο σύμφωνα με το κύρος της παρέας. Πόδι πατσά, γίδα βραστή και για κλού της βραδιάς αγριογούρουνο ντόπιο, σκοτωμένο σήμερα από τον γνωστό Στεμνιτσιώτη κυνηγό Αχιλλέα Σαρακινιώτη...Το κρασί , τα κάστανα και τα καρύδια ντόπιας παραγωγής. Ενώ τα αρνήσια παϊδάκια αποτελούν το must κατά προσωπικής παράκλησης του ρέκτη διοργανωτή Λ. Λασκαρίδη.

    Στο τέλος της βραδιάς έχει διοργανωθεί μουσικο-χορευτικό happening με νταούλια και βιολιά ακολουθώντας το γνωστό Αρκαδικό γνωμικό " Τα νταούλια στη Στεμνίτσα και οι χοροί στη Καμενίτσα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Aχιλλέας Σαρακηνώτης είναι αδελφός του ταβερνιάρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι πρόκειται για τον αγαπητό μπάρμπα του ταβερνιάρη, έναν από τους άσους στο μανίκι που ο κ. Νικολάου επιστράτευσε για να ευχαριστήσει τους εκλεκτούς παρευρισκομένους γαστρονομικά.Το 40 κιλο αγριογούρουνο ήταν με το αίμα ζεστό όταν κουβαλήθηκε στη ταβέρνα για να μαγειρευτεί στον παραδοσιακό φούρνο. Ενώ τα βιολιά και τα κλαρίνα επιστρατεύτηκαν από τα Λαγκάδια, όπου λαμβάνει χώρα ο ετήσιος Πανελλήνιος διαγωνισμός παραδοσιακού τραγουδιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά τέτοια δεν τα χάνουμε, γιατί το κανατε στα μουγκά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν σας πιστεύω τερατάκια μου καλά να περάσετε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα υφαντά δηλαδή είναι η δικαιολογία για τη βόλτα και το φαγητό, αν καταλαβαίνω καλά. Καλά να περάσουν!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα μας φέρουν τουλάχιστον καμιά πατάτα; Της Αρκαδίας είναι ξακουστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αυτό είναι άδικο,αλλοι τρέχουν απο το γραφείο στο σπίτι και μετά αγγλικά και άλλοι καλοπερνάνε στις ταβέρνες της ορεινής Αρκαδίας, ειναι ααααδικοοοοοό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδιά αν θυμηθείτε, εκτός από πατάτες, φέρτε και κανένα τσακώνικο κιλίμι για ενθύμιο! Α ναι! ...Και χαιρετισμούς στον εκ Τρικολώνων κύριο Θ. Νικολάου!
    Π.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tο αρνί ήτανε λούκουμος και το κρασί διαμάντι. 'Ενα μεγάλο μπράβο στο διοργανωτή Λάζαρο για τον άρτιο συντονισμό της όλης διοργάνωσης. Άλλο ένα μπράβο αξίζει και στα υπόλοιπα παιδιά, οι οποίοι παρέκαμψαν δουλειές, οικογένειες και προσωπικές υποχρεώσεις και διέσχισαν την Πελοπόννησο για να καταλήξουν στην παραδοσιακή ορεινή Αρκαδία.
    Λίγα λόγια για το οδοιπορικό μας.
    Ξεκινώντας από την Τρίπολη και ακολουθώντας την Ε.Ο. Τρίπολης-Πύργου, στη διασταύρωση στην Καρκαλού, ακολουθούμε το δρόμο προς Δημητσάνα. Μετά τη Δημητσάνα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, συναντάμε τη Στεμνίτσα. Μπορεί κανείς να φτάσει στη Στεμνίτσα μέσω Χρυσοβιτσίου, διασχίζοντας το Μαίναλο. Η διαδρομή γίνεται μέσα από ένα μαγευτικό τοπίο με φυσικές ομορφιές, όπου σε συντροφεύουν έλατα και κέδρα. Ο δρόμος βέβαια είναι επαρχιακός και με αρκετές στροφές. Στην καρδιά του πολύκορφου και ελατοσκέπαστου Μαινάλου, όπου η μουσική από το σουραύλι του Πάνα μπερδεύεται με το βουητό του έλατου και το κελάρυσμα των νερών του ξεροπόταμου που κατεβαίνει από το Αρκουδόρεμα σμίγει με την απέραντη γαλήνη της φύσης, εκεί σε μια γωνιά βρίσκεται κουρνιασμένο το χωριό της Ελλάδας, το χωριό του Κολοκοτρώνη, το όμορφο Λιμποβίσι. Είναι το χωριό που έθρεψε την απροσκύνητη και αδούλωτη γενιά των σταυραετών, των Κολοκοτρωναίων. Είναι το χωριό του ελευθερωτή του γένους, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Σήμερα είναι ακατοίκητο. Όμως ο ιστορικός ναός του Αγίου Ιωάννου και το ανακαινισθέν σπίτι του Κολοκοτρώνη από τον αείμνηστο Π. Αγγελόπουλο μαρτυρούν την ύπαρξή του. Σαν τόπος προσκυνήματος προσελκύει πλήθος επισκεπτών καθημερινά. Υπάρχει πηγή με άφθονο νερό και αρκετός χώρος. Ο Δήμος Φαλάνθου, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική, κατασκεύασε αναψυκτήριο, που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2006, προφέροντας ντόπια προϊόντα (μέλι, τσάϊ, κ.λ.π.), παραδοσιακά γλυκά και αναψυκτικά. Η κύρια διαδρομή για το Λιμποβίσι, με αφετηρία την Τρίπολη, είναι μέσω του Δήμου Φαλάνθου. Μετά το Παναρκαδικό νοσοκομείο ακολουθούμε το δρόμο για τα χωριά, Τσελεπάκου, Χρυσοβίτσι, Στεμνίτσα. Ένα χιλιόμετρο μετά το Χρυσοβίτσι (23 από Τρίπολη) στρίβουμε δεξιά. Περνάμε από το ακατοίκητο Αρκουδόρεμα και φτάνουμε στο Λιμποβίσι μετά από 7 χλμ. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και σε καλή κατάσταση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τους χειμερινούς μήνες που επικρατεί παγετός.

    Αυτά τα ολίγα αγαπητοί. Γιατί ...εκεί που δε φτάνουν οι άλλοι φτάνει το 4ο Λύκειο ή μάλλον οι απόφοιτοι του 4ου Λυκείου Καλλιθέας!
    K.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. παιδια την επομενη φορα να μαζευτουμε περισσοτεροι. ειναι φανταστικα απιστευτη φιλοξενια και τρομερο φαγοποτι. και πολλες φυσικες ομορφιες επισης ( just perfect)

    Σωκρατης Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κλου της βραδιάς η στιγμή όπου ο Λάζαρος Λασκαρίδης συνόδευσε τον Μητροπολίτη Γορτυνίας Ιερεμία στο "Αι γενεαί αι πάσαι ", αφού του αποκάλυψε προηγουμένως την πνευματική γνωριμία του με τον Παπα-Τσάκαλο. Ο Μητροπολίτης αφού τον ευλόγησε τον προσκάλεσε να επισκεφτούν όλοι μαζί την Μονή Αγίου Προδρόμου στο Λούσιο (όπου και γυρίστηκε και η γνωστή ταινία "Μάθε παιδί μου γράμματα").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ όλους τους αγαπητούς φίλους που τίμησαν το χωριό μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ψυχή της παρέας τον φίλο-συνεργάτη-οργανωτή-τραγουδιστή και χορευτή Λάζαρο Λασκαρίδη,ο οποίος σε υψόμετρο 1100 μέτρων έκανε την παρέα να πετάει ακόμα πιο ψηλά. Όλοι οι αγαπητοί φίλοι από το λύκειο Καλλιθέας παρακαλώ αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας στη Στεμνίτσα. Είστε καλεσμένοι όλοι. Σπίτια , κρασί, τζάκια, κρέας, κάστανα υπάρχουν άφθονα.

    Με εκτίμηση,

    Θ. Νικολάου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστούμε θερμά και τον οδηγό της παρέας Γεώργιο Μαράτο, ο οποίος ξεδίπλωσε τις απίστευτες ικανότητές του στο βολάν και μας οδήγησε γρήγορα και με ύψιστη ασφάλεια στον τόπο της εκδήλωσης. Τηρώντας τις διατάξεις του ΚΟΚ και διατηρώντας μεγάλη ψυχραιμία σε απρόοπτη προσπέραση από το αντίθετο ρεύμα ασυνείδητου οδηγού, μας απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι διατηρεί ακόμα την απίστευτη φόρμα που είχε παλαιότερα όταν "έτρεχε" με συνοδηγό τον Ιορδάνη Καρακασίδη στις ειδικές διαδρομές του ράλλυ Ακρόπολις. Εύγε Γιώργο. Πάντα τέτοια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι να προσθέσω??? Τα είπαν όλα οι προηγούμενοι...Πάντα τέτοια και να το ξαναδιοργανώσουμε σύντομα Λάζαρε....Χαχαχαχα
    Μαριάννα Τ. & Στάθης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλά λένε οτι ''τα ξαφνικά είναι τα καλά''.
    Λ. Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή